Om kampanjen

Vi som jobbar i byggbranschen vet hur det faktiskt ligger till. Att allt fler bygglag, som tidigare arbetat med vettiga villkor, nu ställs mot bygglag som utnyttjas av oseriösa byggföretag.

Företag som med fusk, ohederlighet och till och med kriminalitet som medel, vill nå vinster. Som dumpar löner och struntar i skyddsronder. Och som såklart undviker kollektivavtal, vår bästa väg för ordning och reda.

Rättigheter och villkor som generationer av svenska byggnadsarbetare kämpat för hotas. Av byggföretag och arbetsgivarorganisationer som ser på - men tittar bort.

Skräckexempel från svenska byggarbetsplatser finns det många av. Arbetare som bygger bostäder för 35 kronor i timmen. Folk som jobbar 70 timmar i veckan. Svart arbetskraft som utnyttjas hänsynslöst och sover på hårda golv.

Samtidigt som villkor dumpas slarvar företag med säkerheten. Dödsolyckorna i vår bransch ökar. Hittills i år har 15 personer omkommit på svenska byggarbetsplatser. Tusentals har skadats.

Under hösten genomförde svenska myndigheter kontroller av 100 företag på 75 byggarbetsplatser. Resultatet talar sitt tydliga språk. Hälften av företagen riskerar sanktionsavgifter. Var fjärde byggarbetsplats fick omedelbart stängas av på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister. Och det var många fall av illegal arbetskraft.

Det håller inte. Med kampanjen vill vi visa att vi är många som har fått nog och ge alla en möjlighet att berätta sin historia.

/Hälsningar från händerna som bygger Sverige.

Rättigheter och villkor som generationer av svenska byggnadsarbetare kämpat för hotas.

Läs mer om fusket:
Svartjobben och spelet bakom Nya Karolinska, Byggnadsarbetaren, 21 augusti 2017

Svartjobbare använde Anders ID, Byggnadsarbetaren, 12 november 2019

Läs mer om avtalsrörelsen 2020:

www.byggnads.se/avtal2020