Fler berättelser

10 Målare från Lettland bor i ett rum på 10 kvm jobbar för 40kr/tim för ett svenskt målarföretag som hyrt in dom via deras bemanning i Lettland som dessutom betalar arbetarna i Lettland svenska facket måste vakna ! detta företaget är inte liten kan jag säga.

- Nisse

När jag var ute på APL i 2:an på gymnasiet visste jag inte om att man måste ha hjälm på sig på bygget jag var på och det resulterade att jag fick en ventilationstrumma i huvudet som gav mig ett jack i på skalen som syns ganska tydligt när jag är kortklippt, mina handledare sa ingenting och dem hade inte heller hjälm på sig.

- Jesper

Jobbade på ett välkänt företag i Norrköping. Med många utländska arbetare varje dag var den samma gap o skrik från arbetsledare, hotelser, mobbning, dålig säkerhet. Hur fort jobbet gick skulle det gå ännu fortare nästa gång. Kommentarer som blir du sjuk får du sparken.sa till folk att dom inte fick gå med i facket. En sak är säker - sätter inte en fot på sådant företag igen. Fabrik fabrik, skrek chefen när det skulle jobbas ännu fortare. Var fan tog den svenska yrkesstolthet vägen.

- Anomnym

Jobbade på tak för några år sedan, inge fallskydd, livlina när man va uppe på taket och inge kollektivavtal så jobbade för ca 6-9000 på en full månads jobb. det var en liten firma och man vågade inte ta upp lönen pga att man behövde pengar och jobbet, så nu förtiden skulle jag aldrig jobba för en liten firma tyvärr pga att de utnyttjas väldigt mycket när man är ung.

- Anonym

Jag är rivare & sanerare. Ingen asbest utbildning men får ändå hantera asbest.

- Anonym

Sitta på en ställning som står mot en betongvägg och kapa i betongen med en vinkelslip med stenklinga, helt utan varken skyddsräcken, mask eller skyddsglasögon, sitta och andas in de där jäkla dammen helt utan konsekvenser för sig själv eller andra arbetare som jobbar nedanför som också får i sig skiten.

- Rickard

Som arbetsledare blev jag mer eller mindre tvingad att bara använda våran utländska UE till övertid och helgarbete. Dom behövde vi bara betala en fast timpenning för ”Dom jobbar in, då behöver man inte betala övertidsersättning”.

- Anonym

Hälsade på uzbeker som bodde i en etta i Fittja. 30 per i en lägenhet, de hade madrasser hela golven som de doc på och åt burkmat hemifrån då de inte hade råd att köpa mat i Sverige. Lönen låg mellan 20-30kr timmen, svart såklart.

- Anonym

Jag är utvecklare och leverantör av ID06-system. Jag har alltid trott på och argumenterat för individens vilja att göra rätt. Gång på gång ser jag hur fel jag har.

- Anonym

Stod på ett Skanska bygge och murade fasad. Ett toppenjobb. På bygget bredvid som också var ett Skanskabygge stod ett gäng rumäner och murade. Fick möjlighet att prata med en av dom och dag vid lunch och frågade hur mycket dom tjänade. Dom fick betalt 120kr/m2 dom murade. Så som deras bygge såg ut så tjänade dom ungefär 60kr/h. Ska det behöva vara såhär?

- Muraren

Helt seriös har vi aldrig fått någon utbildning i arbetsmiljö eller säkerhet. Det är bara att gå upp på taket och köra som gäller!

- Rickard

Jag blev uppsagd pga arbetsbrist, fast i själva verket gav firman jobben till en firma från Litauen. De ville att vi skulle jobba sida vid sida med litauerna det sista jobbet vi hade och lära upp dem. De jobbar för 120kr i timmen och varken skattar, betalar sociala avgifter, eller fordonsskatt här och ändå är de här året om. De behöver inte jobba efter den arbetsmiljön vi ska ha. Förmodligen betalar de ingen skatt någon stans, men får ett id06 ändå. Känns väldigt fel att man ska slåss på så olika villkor. Jag tycker att det minsta man kan kräva är att lagen ändras, så att alla får skatta och betala sociala avgifter, samt fordonsskatt i det landet de arbetar i. Dessutom ska samma lön och arbetsmiljö regler gälla.

- Anonym

Jag va larvig när jag ville ha sluss när jag skulle sanera asbest tyckte min arbetsgivare.

- Anonym

Kommer olika folk olika veckor på jobbet. Ingen kan svenska. Dom får jobba 6 dagar i veckan och inte ha rast med oss andra. Ingen får prata med dom. Ryktet säger att dom har 80 kr i timmen.

- Anonym

Under mina 3år som anläggare i göteborgsregionen och även Skaraborg så har jag upplevt att det tullas mycket på arbetsmiljö och säkerhet för att det är ”smidigare”, ”snabbare” och i sin tur ”billigare” än att göra på lagligt, rätt och riktigt sätt. Som svar från chefer när man ifrågasätter får man ”bit ihop” eller ”dörren är där” tyvärr vet man att om det händer något är det ingen som tackar dig med pompa och ståt eller vill ta ansvar men man är ju lojal!

- J.

Jobbat på samma bygge som polska målare som hade 100kr/h. Anställda av svensk firma (firman var ägaren) genom polskt bemanningsföretag . Boende i industrilokal fick dom betala själva. På ett annat bygge satt 14 st polska murare i samma bod. Två av dom drack starköl hela dagarna. Istället för att få ställning byggd inne på balkongerna så tejpade dom ihop sex ställningsunderlägg som sedan tejpades fast uppe på en trappstege och sedan en plank uppe på det ut till ställningen.. finns hur mkt mer som helst att berätta. Svårt att se någon annan bransch där sånt här skulle accepteras så bra initiativ från Byggnads!

- Anonym

Min arbetsgivare köper inte till oss arbetskläder och tillåter inte anställda att gå med i facket.

- B. B

Vi är utsatta dagligen för asbest jag är rörmokare på mindre firma i Motala där arbetsgivare uppmanar att linda böjar med asbest med mat plastfolie och kapa ,plocka ner ledningar de tar betalt i fakturan för saneringen men i själva verket är vi som gör det facket måste ut till mindre firmor och informera om asbest de manipulerar om dess hälsoinverkan vi har ingen hälsovård eller friskvård lärlingar utnyttjas och skickas outbildade på jobb där de också blir drabbade folk river ner utan att arbetsgivare har kollat asbest i kakelfix har drabbats flera gånger och vägrat ta såna jobb men de skickar äldre vvs gubbar som skiter i det eller vågar inte säga ifrån

- Anonym

Tredje lärlingsloppet jobbade jag själv i fyra veckor på ett kommunalt nyproduktion projekt. Var tvungen att köra höglyftaren själv för att få upp material på ställningarna, det var ju ändå ingen på firman som hade behörighet för den.

- Murbräckan

På vår arbetsplats har vi en grind till ID06. Men de utländska firmorna har inget ID06 kort, så bredvid grinden är staketet uppklippt så att dom kommer in. När man frågar om det får man till svar att de för en egen personalliggare. Borde det inte vara krav på ID06 på svenska arbetsplatser?

- Jobbe

Trallen gav vika och jag tog tag i ställningen. Jag föll inte rakt ner till nästa plan och vill inte tänka på vad som hade kunnat hända om jag inte fått tag på ställningen innan fallet.

- Emil

Det hände varje dag, vecka, månad och år. På min arbetsplats NKS så var det mängder av folk som delade på id06 kort. När det var kontroller såg man horder med människor som vände och inte gick till jobbet den dagen.

- Anonym